środa, 19 czerwca 2013

Zupa krem paprykowo - pomidorowy

Trzeciego dnia Festiwalu Dobrego Smaku, udało mi się znaleźć wśród gotujących blogerów na rynku Manufaktury. Tego dnia przygotowałem dla ludzie odwiedzających rynek zupę krem, którą chciałbym się z Wami podzielić :)

składniki na 4 porcję:
- średnia włoszczyzna (po jednej dużej sztuce)
- jeden duży ziemniak
- jedna biała cebula średniej wielkości
- porcja rosołowa z jednego kurczaka
- sól, pieprz ziarnisty, ziele ang, liść laurowy
- 4 duże pomidory
- 3 duże czerwone papryki
- 1 litr soku pomidorowego z tabasco
- papryka słodka w proszku
- dwie łyżki oliwy
- świeży tymianek i bazylia
- ząbek czosnku


Wszystkie warzywa (włoszczyznę) i ziemniaki obieramy i kroimy w nieregularne kawałki. W garnku podsmażamy obrane i pokrojone warzywa wraz z cebulą (ziemniaki zostawiamy) i przyprawami (pieprz ziarnisty, ziele ang, liść laurowy). Zrumienione warzywa, które podczas smażenia wydobyły swój aromat zalewamy litrem wody i wrzucamy ziemniaki i porcję rosołowe. Doprowadzamy bulion do wrzenia i zmniejszamy ogień, by sobie tak powoli bulgotał. W tym czasie kroimy paprykę i obieramy pomidory ze skórki pozbawiając ich także gniazd nasiennych. W drugim garnku podsmażamy lekko czosnek i paprykę (jeśli ktoś lubi ostrzejsze może dodać także np papryczki jalapeno). Gdy papryka będzie dość miękka dodajemy pomidory i dusimy chwilę aż nam się prawie rozpadną. Do uduszonych warzyw dodajemy nasz bulion odcedzony z warzyw i przypraw, a także dolewamy sok pomidorowy. Całość gotujemy chwilę. Doprawiamy tymiankiem, bazylią i solą. Zagotowaną zupę blendujemy blenderem ręcznym. Jeśli nasz krem nadal jest dość rzadki, to w tym celu wykorzystujemy ugotowanego ziemniaka i ewentualnie marchewkę, jeśli nadal gęstość zupy nie jest oczekiwana. Na końcu doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Naturalne zagęszczanie zup kremów jest dużo bardziej smaczniejsze i zdrowsze dla nas niż stosowanie śmietan, mąki czy zasmażek. Zupę można podawać z uprażonymi pestkami słoneczka i świeżą kolendrą :)

smacznego
d.




photo by Jakub Wilczek

1 komentarz: